Knack 2015/50 ( 09/12/15) p48

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    SOS Nuchterheid // Mededelingen en Sticky's
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
SAMGeregistreerd op: 08 Jan 2013
Berichten: 197

BerichtGeplaatst: 11-12-2015 00:30:57    Onderwerp: Knack 2015/50 ( 09/12/15) p48 Reageren met citaat
Naar aanleiding van de publicatie van het artikel "Alcoholisme : X'ers getuigen" in Knack 2015 nr50 ( 09-15/12 2015) p48/53, wenst SOS Nuchterheid vzw enkele verduidelijkingen en correcties toe te voegen.

Op pagina 49 wordt in de paragraaf 19:02uur, en direct onder het X gebed, verwezen naar het bestaan van SOS Nuchterheid. Waarvoor uiteraard onze dank!

De schrijver(s) stellen onterecht dat onze humanistisch vrijzinnige SOS Nuchterheid vereniging een afsplitsing zou zijn van X. Deze afsplitsing zou volgens de auteur(s) het gevolg zijn van het feit dat X oorspronkelijk christelijk geïnspireerd is.

Wij moeten met klem deze onterechte beweringen weerleggen.

Het SOS Nuchterheid concept en de gelijknamige vzw bestaan volledig autonoom en zijn op geen enkele wijze afgesplitst van X of haar aanverwante zuster en dochter verenigingen.
SOS Nuchterheid en de gelijknamige vzw zijn ontstaan vanuit het vrijzinnig humanisme als alternatief voor traditionele dogmatische, religieuze - spirituele zelfhulp systemen die allen volgens het 12 stappen programma werken.

We willen hier in geen geval de indruk wekken dat SOS Nuchterheid negatieve kritieken wenst te uiten op X en de aanverwante 12 Stap programma's. Wij bekritiseren noch het X gebed, noch het belijden en geloof in God(en), Hogere of Lagere Machten, noch het credo vervat in de
12 stappen van belijdenis, schuld, zonde, boete, biecht, en het alles omvattend herhaaldelijk bidden voor herstel.

We vinden het wel spijtig om in een Knack artikel vernoemd te worden als een afsplitsing van een systeem waar we niets, maar dan ook niets mee te maken hebben.

SOS Nuchterheid werkt als zelfzorgorganisatie op vrijzinnig humanistische basis waarin de mens en uitsluitend de mens centraal staat. Vanuit onze vrijzinnigheid zien we de mens als enige zingever van zijn bestaan.

Ook betreuren we het dat de auteur(s) de kansen niet voldoende hebben gegrepen om met de X deelnemers ten gronde de X filosofie te bespreken. Ze hebben hier volgens ons een geweldige en vooral zeldzame kans laten liggen. Op pagina 53 wordt er slechts in enkele zinnen vaag gewag gemaakt van een minuscuul deeltje van de 2de stap.

Het geheel der 12 stappen vormt als het ware één cirkelvormig ondeelbaar geheel dat als leidraad en voorwaarde zal fungeren om een vorm van nuchterheid op te bouwen, en hopelijk te bestendigen. Die bestendiging zit in de 12de stap vervat.

SOS Nuchterheid doet het anders en beoogt comfortabele nuchterheid zonder dat de initiële verslaving ingeruild wordt voor een "systeem of organisatie," afhankelijkheid.

Vandaar dat wij dus ook geen ultieme 12de stapwerk beoefenen en geen "nuchterheid missionarissen" in onze rangen tellen.Ieder die ons opzoekt wordt er op gewezen dat het de bedoeling is om zo snel mogelijk vrij en zelfstandig comfortabel nuchter te leven, in alle vrijheid en zonder verdoken (religieuze of andere) agenda.

Voor meer informatie verwijzen we naar onze site en forum.

Mvg
Sam
SOS Nuchterheid vzw
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Dirk SRGeregistreerd op: 02 Sep 2015
Berichten: 415

BerichtGeplaatst: 11-12-2015 12:21:42    Onderwerp: Reageren met citaat
Hallo Sam,

Dit is een zeer goede en juiste reactie.
Ik ga dat tijdschrift kopen en het artikel eens lezen met de nodige aandacht.

Bedankt voor het signaal en de snelle en alerte reactie erop.

Ga je dat ook voor alle duidelijkheid aan de redactie van Knack melden of is dit al gebeurd misschien of beperk je die tot dit forum ?

Vriendelijke groeten,

Dirk
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
SAMGeregistreerd op: 08 Jan 2013
Berichten: 197

BerichtGeplaatst: 11-12-2015 13:08:57    Onderwerp: Reageren met citaat
Dag Dirk,

we hebben inmiddels reeds actie ondernomen op basis van mijn bovenstaande tekst.


Mvg
Sam
Very Happy
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    SOS Nuchterheid // Mededelingen en Sticky's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

Powered by phpBB and Andrew Charron
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum